De avonturen van een Nederlander in België! Startpagina voor Nederlandsers in België.

vrijdag, januari 14, 2005

Cultuurverschillen tussen Belgen en Nederlanders

Cultuurverschillen tussen Nederlanders en Belgen vinden hun oorsprong in de zestiende eeuw. Terwijl de noordelijke Nederlanden zich losworstelen van de Spaanse overheersing en een eigen godsdienstvrije republiek vormen, blijven de zuidelijke provinciën onder het Spaanse katholieke bewind.

Pas in 1795 komen Noord en Zuid weer bijeen in het Groot Napoleontische Rijk. In 1814 wordt het Koninkrijk der Nederlanden opgericht.

Twee eeuwen buitenlandse overheersing hadden echter voor onoverbrugbare cultuurverschillen gezorgd. In de zuidelijke provinciën ontstond een anti-noordelijke en anti-protestantse beweging en in 1831 splitste dat deel van De Nederlanden zich af. De nieuwe staat België was een feit.

Bourgondisch en katholiek, de verschillen tussen Nederlanders en Belgen zijn terug te voeren op deze geschiedenis. Volgens de Nederlandse Kamer van Koophandel in België zijn overal in de Belgische samenleving de hiërarchische katholieke structuren te herkennen. In België is de baas nog echt de baas en gaat het algemeen belang voor het individu. Belgen stellen zich bescheidener op dan Nederlanders en hechten zich meer aan hun naaste familie en vrienden.

Nederlanders, die juist vrijheid en individualiteit hoog in het vaandel hebben staan, zijn in de ogen van Belgen individualistisch, hanig, op confrontatie gericht en gefixeerd op hard werken en geld verdienen (bron: NKvK in België).

Lees het hele artikel: Cultuurverschillen tussen Belgen en Nederlanders

Meer lezen?
Nederlandse Kamer van Koophandel in België: Cultuurverschillen en gedragsregels. Tips voor Nederlandse ondernemers in België

Geert Hofstede: Allemaal Andersdenkenden. Omgaan met Cultuurverschillen. Onderzoek naar cultuurverschillen (nieuwe druk: 2004)

Website Belgen.nl: Belgen over Nederlanders. Website voor Belgen in Nederland