De avonturen van een Nederlander in België! Startpagina voor Nederlandsers in België.

woensdag, januari 05, 2005

Een huis kopen in België

Bij wonen in België denk je al snel aan belastingvoordelen en goedkope huizen. Hoewel de toestroom van Nederlanders er voor heeft gezorgd dat in de grensstreek de prijzen flink zijn opgeschroefd, biedt België nog veel plekken waar je nog betaalbaar kunt wonen. Bovendien is sinds 2001 hypotheek voor onroerend goed aftrekbaar. Andere redenen om in België te wonen zijn de natuur en de Bourgondische levensstijl.

Al bij de vraagprijs van 100.000 euro valt op hoe groot de verschillen met de Nederlandse huizenmarkt zijn. Een zoektocht in Nederland naar huizen rond de 125.000 euro levert over het algemeen kleine, oudere huizen op of weinig flatteuze flatgebouwen. In België krijg je in de eerste plaats al meer ruimte voor die prijs en heb je veel meer keus.

België heeft een belastingverdrag met Nederland wat inhoudt dat wie in België woont en in Nederland werkt, de inkomensbelasting in Nederland betaalt en alles omtrent woonbelastingen in België betaalt. Zo wordt je niet dubbel belast.

Toch moeten geld en ruimte niet de enige overweging zijn om in België te gaan wonen. Ook net over de grens is er een ander leefklimaat, maar dat wil niet zeggen dat iedereen daar makkelijk kan aarden. Een eerste vraag die je jezelf moet stellen is of het gras aan de overzijde van de grens wel zo groen is als het op het eerste zicht lijkt. Jaarlijks verhuizen gemiddeld zowat 2.500 Nederlanders en Belgen naar het goed bekende buurland. Binnen deze groep zitten evenwel ook mensen die terugkeren naar het vaderland, omdat de overstap naar het buurland uiteindelijk toch niet zo goed bevallen is.

Wonen in België en werken in Nederland komt zodanig veel voor - er zijn dagelijks 35.000 die dagelijks over de grens forenzen - dat instanties, bemiddelingskantoren, gespecialiseerde makelaars en hypotheek verstrekkers zich op de markt hebben gestort. Ook vanuit de overheid wordt goede informatievoorziening over belasting en dergelijke gestimuleerd. Zo is er het Nederland-België centrum, het bureau voor Belgische Zaken en de België-Hypotheek, die is in het bijzonder ontwikkeld voor de Nederlander die in België wil gaan wonen, maar in Nederland wil blijven werken. Met name Nederlanders in de grensstreek vormen de doelgroep. Ook voor de Nederlander die zich niets aantrekt van het langere woon-werktraject en gewoon graag in België wil wonen, is de België-Hypotheek een optie. De Nederlandse belastingdienst heeft specifieke informatie opgenomen over wonen in België.

(Bron: Marlies Eijsink)

Interessante links: