De avonturen van een Nederlander in België! Startpagina voor Nederlandsers in België.

maandag, februari 21, 2005

Een woning huren

Een woning vinden in België is niet moeilijk. De prijzen en het aanbod van woningen in grote, verstedelijkte centra (duur) en in meer landelijke gebieden kunnen echter verschillen. Over het algemeen genomen, liggen de prijzen lager dan in de buurlanden.

Huren van een woning: u vindt de oranje-met-zwarte affiches met de tekst "te huur" op de ramen van de beschikbare woningen. De meeste Belgische dagbladen en streekkranten bevatten advertenties voor huurwoningen. De vergoedingen voor vastgoedmakelaars worden betaald door de verhuurder. Betaal nooit aan de vastgoedmakelaar, onderteken nooit een contract met hem en doe hem nooit enige belofte. Alle contracten moeten worden ondertekend met de verhuurder.De looptijd van een standaardhuurcontract bedraagt momenteel 3, 6 of 9 jaar of is van onbepaalde duur. Huurcontracten met een kortere looptijd kunnen worden overeengekomen.De aanbetaling bedraagt gewoonlijk het equivalent van drie maanden huur (en geldt ook als waarborgsom). U kunt een deel ervan verliezen indien u het contract in de eerste drie jaar opzegt. Uw aanbetaling moet worden gedeponeerd bij de bank. Dit staat bekend als een "bankgarantie". Huurcontracten bevatten een indexclausule waardoor de verhuurder het recht heeft de huur jaarlijks te verhogen. De huurder is verantwoordelijk voor kleinere reparaties en het onderhoud (lees het contract!). U kunt ook contractueel verplicht zijn om alle slijtage te herstellen voor uw vertrek. De verhuurder is gewoonlijk verantwoordelijk voor alle grote herstelwerkzaamheden. Het is ook volledig normaal dat u erop aandringt dat er een inventaris (“boedelbeschrijving") wordt opgemaakt door uzelf of door een inspecteur (is veiliger maar niet gratis) voordat u de woning betrekt.Kosten voor nutsvoorzieningen zijn gewoonlijk niet inbegrepen in de huurprijs. Controleer welke kosten inbegrepen zijn en welke niet. Gas, water, elektriciteit, verwarming, telefoon, gebouwenverzekering, onroerende voorheffing, vergoedingen voor de huisbewaarder en de beheerder zijn allemaal mogelijke bijkomende kosten. Het is verplicht een brandverzekering af te sluiten. Zorg er, vóór de ondertekening van een contract, zeker voor dat u zoveel mogelijk informatie inwint over de bijkomende kosten te uwen laste. Vergelijk offertes om hierin ervaring op te doen. Het is nuttig om een Belg met kennis of ervaring terzake te vragen om het huurcontract na te lezen voordat u het ondertekent.

In Vlaanderen zijn er verschillende elektriciteits- en gasleveranciers. In Brussel en Wallonië zijn deze diensten nog niet vrijgemaakt. U kunt nagaan welke maatschappij de toevoer naar uw woning verzorgt door te kijken op de meter, contact op te nemen met de verhuurder of door inlichtingen in te winnen in het gemeentehuis. Om de watertoevoer te laten aansluiten, moet u contact opnemen met uw plaatselijke watermaatschappij. De gegevens vindt u terug in de Witte Gids. Gedetailleerde informatie over hoe u een telefoonaansluiting moet aanvragen, kunt u ook in de Witte Gids vinden. Indien er geen telefoon geïnstalleerd is, moet u rekenen op een wachttijd van drie tot vier maanden.

Bij al de bovenvermelde diensten geldt dat u zult worden afgesloten als u een rekening niet betaalt. Er worden bovendien heraansluitkosten aangerekend.

Korter verblijf. Hotels zijn betrekkelijk duur. Jeugdherbergen en B & B (vraag inlichtingen bij de toeristische dienst) zijn goedkopere alternatieven. Tijdens de zomer worden in universiteitssteden kamers in studentenhuizen te huur aangeboden. Advertenties voor huuraccommodatie vindt u in de plaatselijke kranten. Informatiecentra zoals `services kots' van `InforJeunes' (tot 25 jaar) bieden een heel nuttige informatiedienst.