De avonturen van een Nederlander in België! Startpagina voor Nederlandsers in België.

woensdag, februari 23, 2005

Intracommunautair leasing - leasing goedkoper dan contant betalen

Sinds half 2002 biedt de intracommunautair lease formule u een aanzienlijk prijsvoordeel. Intracommunautaire lease (IC Lease) wil zeggen dat de lease maatschappij least aan een leasenemer gevestigd in een andere Europese lidstaat dan de lease maatschappij. In dit geval is de leasemaatschappij in Nederland gevestigd. Door de verschillen in belastingdruk op vervoermiddelen in Europa wordt de IC-lease formule fiscaal aantrekkelijk waardoor het voordeel ontstaat. Voor het overige is alles standaard net zoals bij andere lease contracten.

Voorbeeld
Voor vermogende zelfstandigen en personen die een vrij beroep uitoefenen, dus niet BTW-plichtigen biedt de financial IC-lease een aanzienlijk prijsvoordeel. De netto operational IC-lease, oftewel de financial IC-renting is vooral voor BTW-plichtigen van belang, dus voor bedrijven. Het volgend voorbeeld betreft een financial IC-lease.

Stel u koopt uw droomwagen en deze kost 79.512,55 Euro inclusief BTW. In plaats van de wagen contant te betalen, zet u dit geld op een spaarrekening en u laat de auto financieren. U least de auto op korte termijn, bijvoorbeeld 2,5 jaar. Na die 2,5 jaar maakt u gebruik van de koopoptie en wordt u de eigenaar. Met een intracommunautair financial lease (IC financial lease) betaalt u in totaal 76.586,75 Euro - een voordeel van 2.925,80 Euro in vergelijking met contante betaling.
Bovendien ontvangt u in tussentijd rente-inkomsten. Stel dat u uw leasetermijnen van dit spaargeld betaalt, waardoor dit bedrag in 2,5 jaar terugloopt tot nul. Uitgaande van 3% rente op jaarbasis ontvangt u in de tussentijd 2.714,20 Euro (dertig maanden in functie van betalingsregime lease termijnen).

Uw winst is 5.640 Euro (2.925,80 Euro + 2.714,20 Euro) of te wel 7%

IC financial Lease is voordeliger dan contant betalen!!!

En als het bedrag op de vernoemde spaarrekening wordt gebruikt om alle leasetermijnen te betalen, dan is de eis van de bank om een inkomen niet noodzakelijk.

Hoe verhoudt de IC-lease zich met een traditionele lease. Een traditionele financial lease op tweeënhalf jaar met een koopoptie van 5% kost u in totaal 84.676,75 Euro
Met de IC-financial lease betaalt u slechts 76.586,75 Euro - een voordeel van 8.090 Euro

Uit: NederlandsBelgischMagazine jr.7 nr. 7 - september 2003
Link: leasing & renting